Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Barokowy kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny zbudowany został w latach 1723-1733, prawdopodobnie według planów G. B. Alliprandiego. Ciekawostką jest jego lokalizacja na kierunku północ-południe, dzięki której w południe Bożego Narodzenia promienie słoneczne padają wprost na tabernakulum. 10 maja 1945 r. jeden z żołnierzy Armii Czerwonej strzałem z granatnika do świątyni spowodował pożar, po którym pozostały tylko wypalone mury. W 1990 r. kościół wpisany został do rejestru zabytków i od ...
Barokowy kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny zbudowany został w latach 1723-1733, prawdopodobnie według planów G. B. Alliprandiego. Ciekawostką jest jego lokalizacja na kierunku północ-południe, dzięki której w południe Bożego Narodzenia promienie słoneczne padają wprost na tabernakulum. 10 maja 1945 r. jeden z żołnierzy Armii Czerwonej strzałem z granatnika do świątyni spowodował pożar, po którym pozostały tylko wypalone mury. W 1990 r. kościół wpisany został do rejestru zabytków i od tego czasu nieustannie trwają prace mające na celu przywrócenie wyglądu kościoła sprzed pożaru, prowadzone głównie przez mieszkańców Neratova i okolic.

Panorama Neratova, kościół Wniebowzięcia NMP oraz kap[lica św. ...
    Kościół w Neratovie.