Strefa wypoczynku

Strefa przetwórcza

Strefa wydobywcza

Skansen Żelazny Tygiel Waloński

To nie jest zwykły skansen, wiernie odtworzono urządzenia oraz narzędzia jakimi przed wiekami posługiwali się tajemniczy Walonowie. Nazwa Tygiel wskazuje, że to miejsce ma żyć i funkcjonować jakby czas zatrzymał się w miejscu! Wszystkie urządzenia są pieczołowicie odtwarzane tak, aby każdy zwiedzający mógł sam przekonać się, jak wielkimi inżynierami byli Ci, którzy odważnie eksploatowali bogactwa Sudetów. Urządzenia wykonane metodami sprzed wieków, użyto tych samych materiałów i narzędzi co nasi ...
To nie jest zwykły skansen, wiernie odtworzono urządzenia oraz narzędzia jakimi przed wiekami posługiwali się tajemniczy Walonowie. Nazwa Tygiel wskazuje, że to miejsce ma żyć i funkcjonować jakby czas zatrzymał się w miejscu! Wszystkie urządzenia są pieczołowicie odtwarzane tak, aby każdy zwiedzający mógł sam przekonać się, jak wielkimi inżynierami byli Ci, którzy odważnie eksploatowali bogactwa Sudetów. Urządzenia wykonane metodami sprzed wieków, użyto tych samych materiałów i narzędzi co nasi przodkowie. Można samemu popróbować swoich sił, nie tylko dotykając urządzenia, ale również na nich pracując. Osada leży blisko centrum Szklarskiej Poręby, przy czarnym szlaku wiodącym do wodospadu Szklarki – na Szlaku Twardych Zawodów. Najlepiej rozpocząć zwiedzanie od Leśnej Huty, podążając w dół czarnym szlakiem po prawej stronie Skansen Żelazny Tygiel Waloński.

Wejście do skansenu Żelazny Tygiel Waloński.
    Plan skansenu Żelazny Tygiel Waloński.