Adršpašské skály (CZ)

Teplické skalní město (CZ)

Adršpašsko-teplické skály (CZ)

Adersbach-Weckelsdorfer Felsenstadt

Fragment Gór Stołowych (Broumovska vrchovina) w północno-wschodnich Czechach. Cały teren masywu leży w granicach Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály. Miasta skalne znajdujące się w masywie są jednym z najbardziej znanych piaskowcowych terenów wspinaczkowych na świecie.
Przez długie lata wiedza o skalnych miastach, leżących w okolicach Teplic nad Metují i Adršpachu, była stosunkowo niewielka i dopiero ok. 1700 r. z sąsiedniego Śląska zaczęli przybywać tutaj pionierzy turystyki. Bywali ...
Przez długie lata wiedza o skalnych miastach, leżących w okolicach Teplic nad Metují i Adršpachu, była stosunkowo niewielka i dopiero ok. 1700 r. z sąsiedniego Śląska zaczęli przybywać tutaj pionierzy turystyki. Bywali tutaj również królowa pruska Luiza, król polski i elektor saski August II Mocny, hrabia Franz Anton von Sporck z Kuksu, cesarzowie Józef II i Karol I oraz Johann Wolfgang von Goethe. Wielki pożar w 1824 r. zniszczył niemal całą roślinność leśną i wówczas skalne labirynty stały się bardziej dostępne, a właściciele tych ziem rozpoczęli budowanie pierwszej sieci szlaków turystycznych.

Reklama walorów Mieroszowa i skalnych miast.