Pomnik byka Ilona

Każdy jadący samochodem ze Wschowy w kierunku Osowej Sieni 2,5 km za miastem, może napotkać jeden z najbardziej dziwnych pomników znajdujących się w Polsce. Jest to pomnik byka stojącego na wysokim cokole. Pomnik wybudowano w czasie stanu wojennego (1982 rok) staraniem Edmunda Apolinarskiego, ówczesnego Dyrektora Państwowego Ośrodka Hodowli Zarodowej (POHZZ) w Osowej Sieni. Wcześniej w tym właśnie miejscu znajdowała się wieża Bismarcka, jednak została rozebrana pod koniec lat 60-tych. Pomnik, który ...
Każdy jadący samochodem ze Wschowy w kierunku Osowej Sieni 2,5 km za miastem, może napotkać jeden z najbardziej dziwnych pomników znajdujących się w Polsce. Jest to pomnik byka stojącego na wysokim cokole. Pomnik wybudowano w czasie stanu wojennego (1982 rok) staraniem Edmunda Apolinarskiego, ówczesnego Dyrektora Państwowego Ośrodka Hodowli Zarodowej (POHZZ) w Osowej Sieni. Wcześniej w tym właśnie miejscu znajdowała się wieża Bismarcka, jednak została rozebrana pod koniec lat 60-tych. Pomnik, który stał się nieformalnym symbolem całego powiatu przedstawia buhaja o imieniu Ilon, będącego swego czasu dumą ośrodka hodowli zarodowej. Byk urodził się w Osowej Sieni a jego matką była sprowadzona w 1974 roku ze Stanów Zjednoczonych krowa rasy holsztyńsko-fryzyjskiej.

Artykuł:

Miejsce po wieży Bismarcka zniszczonej w latach 60-tych XXw. Obecnie ...