Krzyż i pomnik pamięci Idy Strauch

Budynek nr 120 (dawna kuźnia "Halben Meile")

Schmiede "Halben Meile"

Istnieje częściowo

Pozornie spokojne miejsce było jednak świadkiem ponurych i tragicznych zdarzeń, ujawnionych dopiero w 2006 r. przez badacza historii i inicjatora renowacji zabytków rodzinnego Niederschwedeldorf (Szalejowa Dolnego) – p. Helmuta Goebel. Obie tragedie opisane zostały w podobiekcie: Przedwojenna granica rozdzielająca grunty wiosek Mikowice i Szalejów Dolny, przebiegała wzdłuż głównej szosy (obecnie E67/ DK8), łączącej ...
Przedwojenna granica rozdzielająca grunty wiosek Mikowice i Szalejów Dolny, przebiegała wzdłuż głównej szosy (obecnie E67/ DK8), łączącej Kłodzko z Polanicą-Zdrój. Jedyny wyjątek stanowiła kuźnia tzw. Halben Meile, znajdująca się po południowej stronie szosy, w odległości 0,5 mili od granicy miasta Kłodzka. Kuźnia ta i spora działka gruntowa przypisana była do wsi Mikowice. Wg AB Glatz w 1937 r. Schmiedemeister Max Strauch mieszkał w Mugwitz.
Powojenne zmiany administracyjne i drogowe (wyprostowanie szosy) nie zmieniły przebiegu granicy, ale działka dawnej kuźni została włączona do wsi Szalejów Dolny z nr 120. Sąsiadująca od wschodu stacja paliw, to Szalejów Dolny nr 121. [Stan]

Środek planu ograniczony wysokimi drzewami, zajmują dwie posesje ...
    Posesja nr 120 - widok ze starej drogi.