Gronów
blatro: Dziękuję :)

Nazwy po 1945 r.

Nazwy po 1945 r.
Tymczasowa: Piotrowice (M. P. 1946 poz. 176, nie obowiązuje).
Urzędowe:
Piechowice, wieś, pow. jeleniogórski; d. niem. Petersdorf (M. P. 1946 nr 44 poz. 85, obow. od 19.05.1946 r.);
Piechowice, wieś, pow. jeleniogórski; d. niem. Nieder Petersdorf (M. P. 1947 nr 37 poz. 297, obow. od 15.03.1947 r.).
- Wrześnica (ad/ Piechowice), pow. jeleniogórski; d. niem. Heidelberg (M. P. 1948 nr 78 poz. 692, obow. od 08.11.1948 r.);
- Kamieńczyk (ad/ Piechowice), pow. jeleniogórski, d. niem. Tacken (M. P. 1949 nr 29 poz. 445, obow. od 13.05.1949 r.);
- Grzybowiec (ad/ Piechowice), pow. jeleniogórski, d. niem. Bismarckhöhe (M. P. 1950 nr 8 poz. 76 z dn. 15.12.1949, obow. od 23.01.1950 r.).
Miejscowości (wsie) – w przyszłości części miasta Piechowice:
- Górzyniec, pow. jeleniogórski, d. niem. Hartenberg (M. P. 1947 nr 37 poz. 297, obow. od 15.03.1947 r.);
- Piastów, pow. jeleniogórski, d. niem. Kaiserwaldau (M. P. 1947 nr 37 poz. 297, obow. od 15.03.1947 r.);
- Pakoszów, pow. jeleniogórski, d. niem. Wernersdorf (M. P. 1947 nr 124 poz. 778, obow. od 15.10.1947 r.);
- Michałowice (Piechowice), pow. jeleniogórski, d. niem. Kiesewald (M. P. 1948 nr 59 poz. 363, obow. od 28.06.1948 r.).

Zalicza się do miast: Piechowice w powiecie jeleniogórskim.” (D. U. 1966 nr 52 poz. 318, obow. od 01.01.1967 r.).
Zmiany administracyjne:
Do miasta Piechowic włącza się obręby wsi Pakoszów i Piastów.” (D. U. 1972 nr 50 poz. 327, obow. od 01.01.1973 r.)
Zniesione miejscowości w gminie Piechowice (D. U. 2011 nr 291 poz. 1711, obow. od 01.01.2012 r.):
- Latoniów, część miasta Piechowice;
- Wola Kromnowska, część miasta Piechowice;
- Wrześnica, część miasta Piechowice.

Nazwy aktualne
D. U. 2013 poz. 200, obow. od 28.02.2013 r. (Rozporządzenie Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 13.12.2012 roku w sprawie urzędowego wykazu nazw miejscowości i ich części):
Piechowice, miasto, gmina Piechowice, powiat jeleniogórski, SIMC: 0936285;
- Górzyniec, część miasta Piechowice, gmina Piechowice, SIMC: 0936291;