Grodzisko średniowieczne Mnisi Wał

Mönchswall

Istnieje częściowo

W XIX wieku w dolnej części Milęcic odkryto grodzisko średniowieczne, a według tradycji istniał tu zameczek, którego resztki były widoczne na obszarze dawnego dworu jeszcze w początkach XX wieku. Rozpoznawalny tu niegdyś wał ziemny zwany Mönchswall = Mnisi Wał mógłby wskazywać na lokalizację klasztoru, lecz chętniej upatruje się w nim założenie pierwszej rycerskiej siedziby rodu von Liebenthal. Grodzisko jednak nie przekształciło się w miasteczko i Milęcice pozostały osadą rolniczą. (moose za Sami ...
W XIX wieku w dolnej części Milęcic odkryto grodzisko średniowieczne, a według tradycji istniał tu zameczek, którego resztki były widoczne na obszarze dawnego dworu jeszcze w początkach XX wieku. Rozpoznawalny tu niegdyś wał ziemny zwany Mönchswall = Mnisi Wał mógłby wskazywać na lokalizację klasztoru, lecz chętniej upatruje się w nim założenie pierwszej rycerskiej siedziby rodu von Liebenthal. Grodzisko jednak nie przekształciło się w miasteczko i Milęcice pozostały osadą rolniczą. (moose za Sami Swoi - Miesięcznik Lokalny Lubomierza, nr 229, sierpień 2012 r.)

Fragment ortofotomapy z nałożonym filtrem georadaru Lidar. Na ...