Szpital (dawny)

Krankenhaus

Nie istnieje

Szpital został wybudowany w 1844 roku na placu przylegającym do dzisiejszego budynku sądu. W latach 60-tych XIX wieku zaczęło w nim jednak brakować miejsca dla kolejnych pacjentów. W 1868 roku podjęto decyzję na rozbudowę szpitala. Kolejne dziesięciolecia przyniosły jednak szybki wzrost liczby ludności, a co za tym idzie również zwiększeniem potrzeb na usługi medyczne. Dlatego w 1900 roku magistrat podjął decyzję, aby wybudować nowoczesny szpital z dala od centrum miasta. I tak się stało w latach ...
Szpital został wybudowany w 1844 roku na placu przylegającym do dzisiejszego budynku sądu. W latach 60-tych XIX wieku zaczęło w nim jednak brakować miejsca dla kolejnych pacjentów. W 1868 roku podjęto decyzję na rozbudowę szpitala. Kolejne dziesięciolecia przyniosły jednak szybki wzrost liczby ludności, a co za tym idzie również zwiększeniem potrzeb na usługi medyczne. Dlatego w 1900 roku magistrat podjął decyzję, aby wybudować nowoczesny szpital z dala od centrum miasta. I tak się stało w latach 1901-1905 za sprawą architekta Heino Schmeidena powstał nowoczesny szpital miejski przy Girbigsdorfer Straße.

Dawny szpital przy ul. Berlińskiej. Fot. Robert Scholz.