Pomnik Wdzięczności Armii Czerwonej (dawny)

Dawny pomnik wdzięczności Armii Czerwonej, wyburzony w 1991 r.
Autorem projektu pomnika był zm. 12 maja 2007 r. mgr inż. arch. Zygmunt Wawrzynowicz. W latach 1959–1970 architekt powiatowy i wiceprzewodniczący Powiatowej Rady Narodowej w Koźlu. Projektował wiele budowli na Ziemi Kozielskiej, m.in. kościoły w Koźlu Rogach, Większycach i w Starej Kuźni oraz pomnik powstańców śląskich w Dziergowicach. Był członkiem założycielem Towarzystwa Ziemi Kozielskiej w 1963 r. i współautorem odbudowy zabytkowej ...
Autorem projektu pomnika był zm. 12 maja 2007 r. mgr inż. arch. Zygmunt Wawrzynowicz. W latach 1959–1970 architekt powiatowy i wiceprzewodniczący Powiatowej Rady Narodowej w Koźlu. Projektował wiele budowli na Ziemi Kozielskiej, m.in. kościoły w Koźlu Rogach, Większycach i w Starej Kuźni oraz pomnik powstańców śląskich w Dziergowicach. Był członkiem założycielem Towarzystwa Ziemi Kozielskiej w 1963 r. i współautorem odbudowy zabytkowej baszty, zachowanej części kozielskiego zamku. /za: kitapczy 2022-01-29/

Pomnik ku czci żołnierzy radzieckich.
    Dawny pomnik Wdzięczności Armii Czerwonej na widokówce z obiegu ...