Archiwum

Istnieje częściowo

Archiwum wzniesiono na początku XVIII wieku po zachodniej stronie dziedzińca gospodarczego zamku Siedlisko. W budynku mieściły się biura administracji księstwa (później majątku ziemskiego) oraz archiwum, w którym przechowywano dokumenty rodzinne oraz akta administracyjne, w tym oryginały i odpisy średniowiecznych przywilejów i akta nobilitacyjne członków rodu. Archiwum spłonęło w roku 1945. Na początku XXI wieku rozebrano mury budynku do poziomu kondygnacji przyziemia.
/Petroniusz w oparciu o publikację "Siedlisko poprzez wieki", Andrzejewski T., Kula M., Fundacja Karolat, Siedlisko 2014/

Archiwum wzniesiono na początku XVIII wieku po zachodniej stronie ...