Stajnia

Istnieje częściowo

Stajnię wybudowano na początku XVIII wieku, po północnej stronie dziedzińca gospodarczego zamku Siedlisko. Budynek był wielokrotnie przebudowywany, ostatnie większe prace przeprowadzono na przełomie XIX i XX wieku. Ozdobiono wówczas fasadę stajni neobarokowym szczytem ozdabiając go ceramiczną głową jelenia. Budynek został zniszczony w pożarze w roku 1945, z którego ocalały tylko zewnętrzne mury.
/Petroniusz w oparciu o publikację "Siedlisko poprzez wieki, Andrzejewski T., Kula M., Fundacja Karolat, ...
/Petroniusz w oparciu o publikację "Siedlisko poprzez wieki, Andrzejewski T., Kula M., Fundacja Karolat, Siedlisko 2014/

Stajnię wybudowano na początku XVIII wieku, po północnej stronie ...
    Ryzalit dawnej stajni zamku Siedlisko. Neobarokowy szczyt to efekt ...