Ujeżdżalnia

Teatr dworski

Istnieje częściowo

Ujeżdżalnia powstała w XVIII wieku po północnej stronie dziedzińca gospodarczego zamku Siedlisko. Była to okazała budowla przykryta mansardowym dachem, z drewnianym stropem ozdobionym malowidłami ("Walki Amazonek", "Potyczka Rzymian z Gotami"). W drugiej połowie XVIII wieku książę Friedrich Carl urządził w ujeżdżalni teatr. W przedstawieniach organizowanych przez zatrudnionych na dworze artystów uczestniczyła książęca rodzina ale również okoliczna szlachta. Wystawiano tu również opery a częstym gościem ...
Ujeżdżalnia powstała w XVIII wieku po północnej stronie dziedzińca gospodarczego zamku Siedlisko. Była to okazała budowla przykryta mansardowym dachem, z drewnianym stropem ozdobionym malowidłami ("Walki Amazonek", "Potyczka Rzymian z Gotami"). W drugiej połowie XVIII wieku książę Friedrich Carl urządził w ujeżdżalni teatr. W przedstawieniach organizowanych przez zatrudnionych na dworze artystów uczestniczyła książęca rodzina ale również okoliczna szlachta. Wystawiano tu również opery a częstym gościem był znany polski meloman hrabia Maksymilian Mielżyński z Pawłowic, wspierający rodzinę książęcą w organizacji przedsięwzięć kulturalnych. Nie wiadomo jak długo teatr funkcjonował i kiedy przywrócono budowli pierwotną funkcję. Obiekt spłonął w roku 1945 i do dziś zachowały się tylko zewnętrzne mury.
/Petroniusz w oparciu o publikację "Siedlisko poprzez wieki, Andrzejewski T., Kula M., Fundacja Karolat, Siedlisko 2014/

Ujeżdżalnia powstała w XVIII wieku po północnej stronie dziedzińca ...