Pomnik 200-lecia fabryki prochu

Denkmal zum 200 jährigen Bestehen der Pulverwerke

W rozwidleniu dróg nr 45 Nysa – Kłodzko i drogi lokalnej do Chwalisławia uwagę zwraca ciekawy pomnik. Pomnik ten upamiętnia 200 – tną rocznicę powstania fabryki prochu czarnego. Jego produkcja rozpoczęła się w 1695 r. po uzyskaniu przez Hansa Krahla koncesji od cesarza Leopolda I i zezwolenia zakonu cystersów w Kamieńcu, do których należała wieś Mąkolno na produkcję prochu czarnego.
18 czerwca 1895 roku Pulverfabriken Maifritzdorf - Follmersdorf - Heinrichswalde - Kriewald – Jessen, uroczyście obchodziła ...
18 czerwca 1895 roku Pulverfabriken Maifritzdorf - Follmersdorf - Heinrichswalde - Kriewald – Jessen, uroczyście obchodziła 200 – lecie produkcji prochu. Wystawiono z tej okazji pomnik na którym między innymi umieszczono datę 1695 – 1895 oraz tablicę (płaskorzeźbę) przedstawiającą rodzinę robotniczą pracująca w fabryce. Hermann Güttler, ówczesny właściciel firmy oprócz ufundowania wymienionego pomnika wydał również album zawierający zdjęcia obiektów fabryki prochu wraz z planem ich rozmieszczenia.
100 lat później na pomniku przytwierdzona została tablica z okazji 300 – lecia fabryki prochów.
* * *