Skrzydło północne

Istnieje częściowo

Skrzydło północne zamku Siedlisko wybudowano po roku 1715. Był to budynek piętrowy. W jego centralnej części znajdowała się sień przelotowa na dziedziniec gospodarczy. Na piętrze przygotowano pokoje gościnne, na parterze - pomieszczenia dla wozów i karet. Wjazdy do tych pomieszczeń znajdowały się od strony dziedzińca gospodarczego. Budynek ozdabiała wieża zegarowa zwieńczona hełmem i latarnią. Budynek spłonął w roku 1945. Pod koniec lat 60. XX wieku zawaliła się południowa ściana budynku. W takim ...
Skrzydło północne zamku Siedlisko wybudowano po roku 1715. Był to budynek piętrowy. W jego centralnej części znajdowała się sień przelotowa na dziedziniec gospodarczy. Na piętrze przygotowano pokoje gościnne, na parterze - pomieszczenia dla wozów i karet. Wjazdy do tych pomieszczeń znajdowały się od strony dziedzińca gospodarczego. Budynek ozdabiała wieża zegarowa zwieńczona hełmem i latarnią. Budynek spłonął w roku 1945. Pod koniec lat 60. XX wieku zawaliła się południowa ściana budynku. W takim stanie (zachowana północna ściana i piwnice) budynek przetrwał do dnia dzisiejszego.
/Petroniusz w oparciu o publikację "Siedlisko poprzez wieki, Andrzejewski T., Kula M., Fundacja Karolat, Siedlisko 2014/

Północne skrzydło zamku z wieżyczką zegarową.
    Skrzydło północne zamku Siedlisko wybudowano po roku 1715. Był ...