Kościół św. Jerzego (dawny)

Kościółek wybudował, Henryk VII za łupy wojenne jakie zdobył w 1383 r. usiłując odzyskać utraconą przez swojego ojca Wschowę.
Wg relacji , pierwotnie stała w tym miejscu stara kaplicy nazwana również imieniem św. Jerzego, jednak wielokrotnie była zalewana w czasie powodzi i z polecenia biskupa Nankera, przeniesiono ja w inne miejsce.
Kościół pw. św. Jerzego, patrona rycerzy, był dwunanwowy, trzyprzęsłowy i zbudowany z kamienia. posiadał okrągłą wieżę, która znajdowała się po jego wschodniej stronie. ...
Kościół pw. św. Jerzego, patrona rycerzy, był dwunanwowy, trzyprzęsłowy i zbudowany z kamienia. posiadał okrągłą wieżę, która znajdowała się po jego wschodniej stronie. Jej dolna część była jeszcze widoczna na początku XX wieku. Kościół zwieńczony był wysokim dachem. Wieża w świątyni katolickiej po stronie wschodniej stanowi rzadkość. Tu jednak miała znaczenie obronne. Ponieważ kościół znajdował się przy moście na Odrze, wieża była miejscem, skąd można było prowadzić obronę mostu przed nieprzyjacielem.
Kościół ten uległ zniszczeniu podczas pożaru miasta w l488 r. W niedługim czasie świątynie odbudowano. Ponownie został zniszczony w 1741 r. w czasie oblężenia Głogowa przez Pruskaów i odbudowany dwa lata później. Podczas wojny siedmioletniej (1756 - 1763) zamieniono go na skład soli. Mury świątyni przetrwały do początku XX w. Rozebrano je w czasie budowy nowego mostu przez Odrę w 1917 r.
Andrzej Malinowski
Za: