Przejazd kolejowy (Jaworzyna Śląska / ul.Węglowa - LK 137)

Przejazd kolejowy znajduje się na przecięciu ulicy Węglowej w Jaworzynie Śląskiej z linią kolejową nr 137 (Katowice - Legnica), odcinek Kamieniec Ząbkowicki - Jaworzyna Śląska. Ulicą Węglową biegła dawniej droga węglowa ze Świebodzic Cierni do Kątów Wrocławskich. Na planie z 1889 roku przy przejeździe, od strony północnej, stał domek dróżnika (obecnie nie istnieje). Na starszych mapach (1937, 1943) domek dróżnika znajduje się już na południe od przejazdu (obecnie dom mieszkalny przy ul. Węglowej ...
Przejazd kolejowy znajduje się na przecięciu ulicy Węglowej w Jaworzynie Śląskiej z linią kolejową nr 137 (Katowice - Legnica), odcinek Kamieniec Ząbkowicki - Jaworzyna Śląska. Ulicą Węglową biegła dawniej droga węglowa ze Świebodzic Cierni do Kątów Wrocławskich. Na planie z 1889 roku przy przejeździe, od strony północnej, stał domek dróżnika (obecnie nie istnieje). Na starszych mapach (1937, 1943) domek dróżnika znajduje się już na południe od przejazdu (obecnie dom mieszkalny przy ul. Węglowej 6).

Ulica Węglowa w Jaworzynie Śląskiej (dawna droga węglowa ze Świebodzic ...
    Przejazd kolejowy znajduje się na przecięciu ulicy Węglowej w ...