Fabryka papieru (dawna)

Papierfabrik

Nie istnieje

Fabryka papieru znajdowała się w Pięknej Dolinie (Schöntal) koło Żagania. Jak twierdzi jeden z mieszkańców Żagania była to fabryka papierów wartościowych. Po wojnie maszyny z zakładu wywieźli Rosjanie ale budynki fabryczne zachowane były w dobrym stanie - w jednym z nich działała w nim centrala nasienna. Od wielu lat teren dawnej fabryki jest opuszczony. Jeden z budynków po papierni należący do miasta został wysadzony przez saperów, drugi - pozostający w prywatnych rękach - jest zrujnowany. Na terenie ...
Fabryka papieru znajdowała się w Pięknej Dolinie (Schöntal) koło Żagania. Jak twierdzi jeden z mieszkańców Żagania była to fabryka papierów wartościowych. Po wojnie maszyny z zakładu wywieźli Rosjanie ale budynki fabryczne zachowane były w dobrym stanie - w jednym z nich działała w nim centrala nasienna. Od wielu lat teren dawnej fabryki jest opuszczony. Jeden z budynków po papierni należący do miasta został wysadzony przez saperów, drugi - pozostający w prywatnych rękach - jest zrujnowany. Na terenie fabryki wydarzyło się wiele wypadków śmiertelnych (upadek z dużej wysokości). Teren fabryki wykorzystano w czwartym odcinku filmu "Psi pazur" i w jednym z odcinków serialu "Czterej pancerni i pies", gdy załoga Rudego idzie z odsieczą okrążonemu batalionowi z Baranowa.

Dawna fabryka papieru w Pięknej Dolinie, dzielnicy Żagania zniszczonej ...

Fabryka papieru (dawna) na innych fotografiach