Kaplica św. Mikołaja

Capella leporosoeum

w 1862 jeszcze istniała

Przy bramie świdnickiej (kiedy istniały jeszcze bramy miejskie) znajdowała się kaplica pw. św. Mikołaja. Kaplica połączona była ze szpitalem miejskim. Zgodnie z opisem kanonika świdnickiego Aloysiusa Schadego obiekt był długi na 35 stóp i szeroki na 20 i 3/4 stopy, dach pokryty był gontem z drewnianą wieżyczką na planie ośmiokąta. Kaplica posiadała dzwon. W kaplicy znajdował się dwuskrzydłowy późnogotycki ołtarz obrazujący cztery obrazy pasyjne, w środku zaś chrzest Jezusa w Jordanie i sceny z życia ...
Przy bramie świdnickiej (kiedy istniały jeszcze bramy miejskie) znajdowała się kaplica pw. św. Mikołaja. Kaplica połączona była ze szpitalem miejskim. Zgodnie z opisem kanonika świdnickiego Aloysiusa Schadego obiekt był długi na 35 stóp i szeroki na 20 i 3/4 stopy, dach pokryty był gontem z drewnianą wieżyczką na planie ośmiokąta. Kaplica posiadała dzwon. W kaplicy znajdował się dwuskrzydłowy późnogotycki ołtarz obrazujący cztery obrazy pasyjne, w środku zaś chrzest Jezusa w Jordanie i sceny z życia św. Jana Chrzciciela. W 1862 roku nakazem magistratu dokonano zewnętrznego remontu kaplicy. Msza święta odprawiana była raz w miesiącu, a uroczysta suma przypadała - 6 grudnia. Wydany w 1998 r. pod. red. Krystyna Matwijowskiego „Zarys monografii miasta i regionu Strzegom” informuje, że w 1881 r. w ręce prywatne został sprzedany szpital św. Mikołaja, a szafiasty ołtarz został przeniesiony do nowej poświęconej w 1879 r. lecznicy przy ul. Szarych Szeregów. Julius Filla w swojej kronice dokonuje opisu nowego szpitala twierdzi, że budynek posiadał dwa piętra i ogród. Wewnątrz znajdowała się kaplica do której został przeniesiony ołtarz z kaplicy św. Mikołaja. Placówka została przystosowana do przyjęcia 20 pensjonariuszy i wedle ówczesnego porządku posiadała numer 44 (budynek istnieje do dzisiaj, do około 1995 r. mieściła się w nim placówka ZOZu).

Opisu obiektu dokonałem w oparciu o
1. A.Schade "Historia joannitów oraz komandorii św, Piotra i Pawła w Strzegomiu" Strzegom, 2016 s. 82-83.
2. Pod. Red. Krystyna Matwijowskiego „Zarys monografii miasta i regionu Strzegom”, Strzegom 1998r., s.284.
3. J. Filla "Kronika miasta Strzegomia od czasów najdawniejszych do 1889 r", Strzegom, 2014 s.359-360.

W chwili obecnej kaplica św. Mikołaja przy ul. Świdnickiej nie istnieje. W murze cmentarnym (na lewo od wejścia) zachowały się jedynie zamurowane otwory okienne. Nie posiadam wiedzy kiedy została zniszczona. Z uwagi na fakt, że nie spotkałem się z przedwojenną widokówką przedstawiającą opisywany obiekt, myślę, że mogła być zburzona jeszcze przed 1945 rokiem. Z opisu ołtarza wnioskuję, że został przeniesiony do Wrocławia.

Strzegom, prawdopodobnie ruiny kaplicy św. Mikołaja.