Zameczek myśliwski Nixenblick

Jagdschloß

Nie istnieje

Zameczek myśliwski Nixenblick (spojrzenie nimfy) stał na wzgórzu zwanym Kopą, przy drodze z Podmokłego Małego do Brudzewa, na północny zachód od Babimostu. Fred Kmiotek ze wsi Podmokłe Małe (ur. 1930) tak wspominał: "Wyprawy na Kopę budziły zawsze dreszcz emocji, bo jak opowiadano, w pobliżu zameczku straszyło i wielu ludzi przeraziły tu dziwne zjawiska. Konie nie chciały tędy przechodzić, ktoś siedząc na wozie dostał po pysku, mimo, że nikogo nie widział. Komuś innemu dosiadł się na wóz niewidzialny ...
Zameczek myśliwski Nixenblick (spojrzenie nimfy) stał na wzgórzu zwanym Kopą, przy drodze z Podmokłego Małego do Brudzewa, na północny zachód od Babimostu. Fred Kmiotek ze wsi Podmokłe Małe (ur. 1930) tak wspominał: "Wyprawy na Kopę budziły zawsze dreszcz emocji, bo jak opowiadano, w pobliżu zameczku straszyło i wielu ludzi przeraziły tu dziwne zjawiska. Konie nie chciały tędy przechodzić, ktoś siedząc na wozie dostał po pysku, mimo, że nikogo nie widział. Komuś innemu dosiadł się na wóz niewidzialny pasażer. Dziś już nie ma śladu po budynku, bo został rozebrany a z cegieł wybudowano we wsi okazały dom" (www.babimojszczyzna.pl).

Babimost. Stacja kolejowa, zameczek myśliwski Nixenblick i restauracja ...
    Podmokle Małe. Gospoda, szkoła katolicka i szkoła ewangelicka ...