Leo Richter - malarz i konserwator - był bratankiem Hieronimusa Richtera, autora drogi krzyżowej w lądeckiej farze. Kwalifikacje zawodowe zdobywał w warsztatach artystyczno-konserwatorskich w Regensburgu i Monachium. W Monachium studiował też w królewskiej Szkole Rzemiosł Artystycznych, dokształcając się w pracowniach miejscowych artystów. W Lądku-Zdroju założył pracownię, zajmując się malarstwem dekoracyjnym, malowaniem kościołów, pozłotnictwem oraz konserwacją malarstwa i rzeźby. Malował głównie ...
Leo Richter - malarz i konserwator - był bratankiem Hieronimusa Richtera, autora drogi krzyżowej w lądeckiej farze. Kwalifikacje zawodowe zdobywał w warsztatach artystyczno-konserwatorskich w Regensburgu i Monachium. W Monachium studiował też w królewskiej Szkole Rzemiosł Artystycznych, dokształcając się w pracowniach miejscowych artystów. W Lądku-Zdroju założył pracownię, zajmując się malarstwem dekoracyjnym, malowaniem kościołów, pozłotnictwem oraz konserwacją malarstwa i rzeźby. Malował głównie obrazy religijne oraz pejzaże, portrety i martwą naturę. Był członkiem Kłodzkiej Grupy Artystycznej. Na Ziemi Kłodzkiej wspólnie z Franzem Wagnerem przeprowadził renowację gotyckiej rzeźby Matki Boskiej z Dzieciątkiem w kościele parafialnym w Bystrzycy Kłodzkiej, odnawiał polichromię ołtarzy, ambony, nastawy chrzcielnicy, krzyża procesyjnego oraz kilku rzeźb w kościele w Domaszkowie, a także polichromię ołtarza św. Anny w kościele w Roztokach i kościół w Kamieńczyku. W rodzinnym Lądku odnowił wnętrza kościoła św. Rocha. Wystawa jego prac w 1924 r. Zmarł w Lądku i pochowany został na cmentarzu parafialnym.

Reklama pracowni konserwatorskiej lądeckiego malarza Leo Richtera. ...
    Reklama pracowni Leo Richtera.
    Plakat reklamujący zakład artystyczny malarza ,konserwatora Leo ...
    Reklama pracowni.
    Reklamy lądeckich firm z początku lat 30 XX w.
    Reklamy zakładów w ówczesnym Lądku z 1934 r.
    Reklamy firm lądeckich z 1938 r.
    Leo Richter- artysta konserwator, bratanek Hieronima Richtera ...
    W czasie remontu odkryto podpisy na tylnych ścianach ołtarzy ostatniej ...
    komentarze: 0
    Podpis na tylnej ścianie ołtarza wykonany przez tego Panahttps://dolny-slask.org.pl/5995646,Ladek_Zdroj,Leo_Richter_1888_1958.html
    Wystawa "Lądek miastem artystów". Plansza dotycząca życia i twórczości ...