Pomnik wojenny (Krzeszów)
Dom nr 5
Budynek nr 6
Dom nr 11

Nazwa

ul. Księcia Bolka I

Nazwa chyba nie ma związku z lokalizacją ulicy. Książe świdnicko-jaworski Bolko I Surowy (niem. Herzog Bolko I. des Glorreichen) (urodzony pomiędzy 1252 a 1256 rokiem w ???, zmarł w roku 1301 w ???) był Piastem, synem księcia legnickiego Bolesława Rogatki, wnukiem Henryka II Pobożnego. Po śmierci ojca księstwo podzielono w 1278 roku, Bolko I dostał pół księstwa którego stolicą uczynił Świdnicę. W roku 1289 okupił od czeskich benedyktynów dobra krzeszowskie a w trzy lata później sprowadził tutaj cystersów ...
Nazwa chyba nie ma związku z lokalizacją ulicy. Książe świdnicko-jaworski Bolko I Surowy (niem. Herzog Bolko I. des Glorreichen) (urodzony pomiędzy 1252 a 1256 rokiem w ???, zmarł w roku 1301 w ???) był Piastem, synem księcia legnickiego Bolesława Rogatki, wnukiem Henryka II Pobożnego. Po śmierci ojca księstwo podzielono w 1278 roku, Bolko I dostał pół księstwa którego stolicą uczynił Świdnicę. W roku 1289 okupił od czeskich benedyktynów dobra krzeszowskie a w trzy lata później sprowadził tutaj cystersów z Henrykowa. Po śmierci w 1301 roku został pochowany przed ołtarzem głównym w ufundowanym przez niego kościele klasztornym w Krzeszowie. W roku 1738 jego prochy, razem z prochami innych Piastów, przeniesiono i złożono w miedzianej trumnie w Mauzoleum za Kościołem NMP, gdzie pozostają do dziś, źródło: - FM