Komisariat Policji nr 1 w Wałbrzychu (dawny)
Budynek nr 77

Nazwa

ul. Różewicza Tadeusza

Dawniej

Rabiegi Tomasza

Tomasz Rabiega był współorganizatorem razem z Edwardem Gierkiem pierwszego w historii Francji podziemnego strajku w kopalni w Leforest (dep. Pas-de-Calais) w sierpniu 1934r. Ponieważ blisko 80% załogi stanowili Polacy, do dziś wspominany jest on jako strajk polski. Był sekretarzem polskich grup Francuskiej Partii Komunistycznej (a później Powszechnej Konfederacji Pracy) okręgu Douai. W 1938r. wydalony z Francji. Prawdopodobnie po II wojnie światowej współtworzył PZPR w Wałbrzychu (za jakas1).

Dotychczasowa nazwa ulicy "Tomasza Rabiegi" została zmieniona na nową "Tadeusza Różewicza" na mocy uchwały nr XLVI/562/2017 Rady Miejskiej Wałbrzycha z dnia 13 lipca 2017 r. w sprawie zmiany nazw ulic i placów w Wałbrzychu.

Fragment Piaskowej Góry. Okolice skrzyżowania ulic Głównej i Duracza. ...
    Zabudowania przy ul. Dunikowskiego ze S.P. nr 37, Norwida i Rabiegi. ...