Zamek książęcy rodu Bironów (dawny)

Skwer Miejski

Nazwa

ul. Gorczycy Jana, księdza

Dawniej

Schlossstrasse, Żymierskiego Michała Roli, marsz.

Ulica Księdza Jana Gorczycy − ulica w centrum Sycowa, wchodząca w skład drogi gminnej nr 101726D. Dawniej ulica ta nazywała się Zamkową (niem. Schloss Straße), a następnie ulicą Michała Roli-Żymierskiego.

Obecnym patronem ulicy jest Jan Gorczyca (1932-1996), proboszcz parafii św. Piotra i św. Pawła w Sycowie w latach 1974-1996.

W okresie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej patronem ulicy był Michał Rola-Żymierski (1890-1989), polski wojskowy, generał Wojska Polskiego (zdegradowany w 1927), powojenny ...

W okresie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej patronem ulicy był Michał Rola-Żymierski (1890-1989), polski wojskowy, generał Wojska Polskiego (zdegradowany w 1927), powojenny marszałek Polski i minister obrony narodowej w latach 1945-1949.

Zamek książęcy rodu Bironów w Sycowie.
    Rynek - południowa pierzeja.