Nazwa

ul. Lawendowa

Dawniej

Warskiego Adolfa (do 2017 r.)

W związku z wejściem w życie w ustawy z dnia 1 kwietnia 2016 r. o zakazie propagowania komunizmu lub innego ustroju totalitarnego przez nazwy budowli, obiektów i urządzeń zbyteczności publicznej (Dz. U. z 2016, poz. 744 z późn. zm.) Burmistrz Głuszycy zarządzeniem z dnia 4 maja 2017 r. powołał komisję do przygotowania zmian nazw ulic w Gminie Głuszyca. W skład komisji wchodzą: Wiesława Moździerz - przewodnicząca komisji, Joanna Drzygała – wiceprzewodnicząca komisji, Sabina Jelewska- sekretarz komisji ...
W związku z wejściem w życie w ustawy z dnia 1 kwietnia 2016 r. o zakazie propagowania komunizmu lub innego ustroju totalitarnego przez nazwy budowli, obiektów i urządzeń zbyteczności publicznej (Dz. U. z 2016, poz. 744 z późn. zm.) Burmistrz Głuszycy zarządzeniem z dnia 4 maja 2017 r. powołał komisję do przygotowania zmian nazw ulic w Gminie Głuszyca. W skład komisji wchodzą: Wiesława Moździerz - przewodnicząca komisji, Joanna Drzygała – wiceprzewodnicząca komisji, Sabina Jelewska- sekretarz komisji oraz Ewa Dorosz, Janina Czaicka, Stanisław Michalik i Grzegorz Czepil. Biorąc pod uwagę dużą ilość kwiatów upiększających domy mieszkańców wspomnianych ulic, komisja zaproponowała dla ulicy Janka Krasickiego następujące nazwy: Tulipanowa, Storczykowa, Stokrotkowa lub Fiołkowa, a dla ulicy Adolfa Warskiego nazwy: Lawendowa lub Konwaliowa lub Malwowa lub Jaśminowa. W wyniku przeprowadzonych konsultacji i po przeliczeniu oddanych kart głosowania ustalono, że większość głosujących mieszkańców ulicy Janka Krasickiego opowiedziała się za zmianą nazwy swojej ulicy na Tulipanową. Mieszkańcy ulicy Adolfa Warskiego jako nową nazwę wybrali ulicę Lawendową.

Początek budowy 8 bliźniaków przy ul. Adolfa Warskiego dziś Lawendowej. ...
    Kolejny etap budowy bliźniaków przy ul. Warskiego. Jesień 1983 ...