Stacja pomiarowa, pompownia

Osadnik mułu węglowego Gaj (dawny)

Mückenwinkel, Składowisko odpadów

Nie istnieje

Osadnik "Gaj" miał rozmiary 500 m (N-S) i 300-500 m (W-E). Osadnik znajdował się ok. 2 km na zachód od stacji Wałbrzych Główny (wzdłuż ul. Koszarka) i ok. 1,5 km na południe od koksowni i elektrociepłowni Victoria. Od kopalni i elektrociepłowni oddzielało go pasmo Brzezinki o wysokości 600 m. (względnej ok. 90 m). Osadnik został zbudowany w dolince strumienia płynącego w stronę osiedla Gaj (dopływu Pełcznicy). Dolinka miała przed wojną nazwę Der Mückenwinkel (dosłownie Zakątek Komarów) i była miejscem ...
Osadnik "Gaj" miał rozmiary 500 m (N-S) i 300-500 m (W-E). Osadnik znajdował się ok. 2 km na zachód od stacji Wałbrzych Główny (wzdłuż ul. Koszarka) i ok. 1,5 km na południe od koksowni i elektrociepłowni Victoria. Od kopalni i elektrociepłowni oddzielało go pasmo Brzezinki o wysokości 600 m. (względnej ok. 90 m). Osadnik został zbudowany w dolince strumienia płynącego w stronę osiedla Gaj (dopływu Pełcznicy). Dolinka miała przed wojną nazwę Der Mückenwinkel (dosłownie Zakątek Komarów) i była miejscem przez które prowadził wyznakowany szlak spacerowy z Gaju na Glinik. Na początku XX w. znajdowała się tu sztolnia, która dawała wypływ wody na poziomie 250 l/minutę, którą to wodę wykorzystywano do betonowania uszkodzonego tunelu pod Brzezinką. Na flotzkarcie z lat 20. zaznaczony jest tu odwiert poszukiwawczy z lat 1904-1906 o głębokości 1188 m, gdzie osiągnięto skały kulmu (w innych źródłach 1210 m). Analizując rdzeń z odwiertu stwierdzono miąższość warstw wałbrzyskich węgla na 250 metrów w 24 pokładach. Na mapach z lat 50. widoczny jest jeszcze staw obok sypanych w pobliżu hałd skały płonej.

Powierzchnia osadów wypełniających osadnik "Gaj" znajdowała sie na wysokości ok. 500 m npm. Po południowej, wschodniej i północno-wschodniej stronie osadnika są wały ziemne o wysokości kilku, kilkunastu metrów. Północny wał tamy osadnika miał wysokość ok. 30 m. Osadnik był podzielony wałem na dwie części - kwatery. Kwatera (I) północna o wymiarach ok 500 x 350 m i południowa (II) o wymiarach 300 x 300 m. W południowej części kwatery II w połowie lat 2000 znajdowało się wyrobisko mułów zalane wodą. W zbiorniku składowano także odpady komunalne. W trakcie badań wypełnienia osadnika w 2006 r. stwierdzono że miąższość osadów przekracza 13-15m, a gdzieniegdzie 20 metrów, z czego warstwę powierzchniową stanowiły popioły i żużle z elektrociepłowni Victoria, a na dnie są utwory pyłowo-ilaste być może z wód dołowych szybów kopalni Victoria. Obecnie jest tu składowisko odpadów komunalnych innych - gruzu, które wypełniło już dawne wyrobisko i utworzyło wały o wysokości ponad 15 metrów. Są to tereny znacznie zdegradowane.

(moose - dane osadnika z opracowania A. Szynkiewicza "Badania georadarowe (GPR) na osadniku "GAJ" w Wałbrzychu" z 2007 r. ( )

Osadnik mułu węglowego KWK Victorii.
    Osadnik mułu KWK Victorii.