Tablica upamiętniająca cesarza Fryderyka III

Medalion ku czci Theodora Körnera

Płyta upamiętniająca poległych w wojnach w latach 1813-1815, 1866, 1870-71, 1905-06

Tablica upamiętniająca Ambrozjusza Bitschena

Tablice pamiątkowe w Legnicy przed 1945 r.

Lista tablic pamiątkowych w Legnicy przed 1945 r. Z oczywistych powodów nie zawiera ona tablic będących częściami pomników. Lista niepełna, wszelka pomoc w uzupełnianiu bardzo mile widziana. Kolejno podane dane: nazwa, czas powstania, czas likwidacji w przypadku tablic niezachowanych, lokalizacja, status obecny:

1) Tablice upamiętniające bitwy i potyczki 1. Batalionu Pułku Grenadierów – 1887, po 1945 r., PWSZ, nie istnieją.

2) Tablice upamiętniające członków gminy kościoła NMP poległych w ...

2) Tablice upamiętniające członków gminy kościoła NMP poległych w wojnach XIX i XX wieku-
1817-1927, kościół Mariacki, istnieją .

3.Tablica poświęcona Theodorowi Körnerowi –ok 1912., ul. S. Wyspiańskiego 11, istnieje.

Tablice upamiętniające poległych w czasie I wojny światowej (pozycje 4,5,6,8):

4) Tablica poświęcona pamięci poległych obywateli Legnicy, 1935, po 1945 r., Nowy Ratusz, nie istnieje.

5) Tablica pamiątkowa poświęcona pracownikom ,,Liegnitzer Tageblatt’’ poległym w czasie wojny, nieistniający dziś budynek wydawnictwa Chojnowska 29/31, 1936, po 1945 r., nie istnieje.

6) Tablica pamiątkowa poświęcona członkom zrzeszenia cechu rzeźników poległych w czasie wojny, 1937, po 1945 r., nieistniejąca dziś Rzeźnia Miejska, nie istnieje.

7) Tablica upamiętniająca generała dywizji Karla Hoefnera , 1938, po 1945 r. , ul. Krótka, nie istnieje.

8) Tablica upamiętniająca Otto Weddigena, dowódcę okrętu podwodnego, 1939, po 1945 r., ul. M. Konopnickiej, nie istnieje.

9) Tablica pamiątkowa poświęcona Heinrichowi Wilhelmowi Dove , nieistniejąca kamienica Rynek 6 (Dove-Haus), x, po 1945 r., nie istnieje.

10) Tablica pamiątkowa poświęcona Heinrichowi Wilhelmowi Dove , obecna siedziba kurii biskupiej, x, po 1945 r., nie istnieje.

11) Tablica pamiątkowa poświęcona Ambrosiusowi Bitschenowi, 1937, mur otaczający budynek obecnego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych przy ul. Grabskiego, istnieje .

12) Tablica upamiętniająca miejsce noclegu Fryderyka Wielkiego przed bitwą w 1760 r., przed 1860, 1908 r., nieistniejący obecnie dom gdzie dziś znajduje się kamienica 81 przy ul. Złotoryjskiej, nie istnieje.

13) Tablica upamiętniająca cesarza Fryderyka III, pomiędzy 1904 a 1908, po 1945 r., obecny kościół pw. św. Jacka, nie istnieje .

Lista opracowana na podstawie: G. Humeńczuk, Legnickie pomniki przed II wojną światową, Legnica 2000.
(K.K.)