Wiadukt kolejowy (Wrocław / bocznica do Fabryki Chemicznej Silesia)

Dom nr 26 (d. posterunek kolejowy)

Bocznica kolejowa do fabryki chemicznej Silesia

Nie istnieje

Od posterunku odgałęźnego w 5,7 km linii do Świdnicy odchodziła na północ bocznica do zakładów chemicznych Silesia, przechodząc pod wiaduktem towarowej obwodnicy Wrocławia. Bocznicę zlikwidowano prawdopodobnie niedługo po wyburzeniu zakładu (lata 30.). Na mapach lotniczych z 1947 r. nie widać już śladów torów, a wiadukt jest zasypany. Ślad po torze zdawczo-odbiorczym bocznicy był widoczny przez wiele lat. Pozostałością po posterunku są zabudowania na posesji Terenowa 26 - położone między torem linii ...
Od posterunku odgałęźnego w 5,7 km linii do Świdnicy odchodziła na północ bocznica do zakładów chemicznych Silesia, przechodząc pod wiaduktem towarowej obwodnicy Wrocławia. Bocznicę zlikwidowano prawdopodobnie niedługo po wyburzeniu zakładu (lata 30.). Na mapach lotniczych z 1947 r. nie widać już śladów torów, a wiadukt jest zasypany. Ślad po torze zdawczo-odbiorczym bocznicy był widoczny przez wiele lat. Pozostałością po posterunku są zabudowania na posesji Terenowa 26 - położone między torem linii świdnickiej a nasypem obwodnicy towarowej.
(moose)

Widok wzdłuż rozebranego toru bocznicowego w stronę nasypu towarowej ...