Góra Świątek (330 m n.p.m.)

Dawny słupek graniczny

Rochów

Armenruh (Gemeinde Harpersdorf)

Miejscowość Rochów to część miejscowości.
Kod GUS TERYT miejscowości Rochów to 0366451.
Miejscowość podstawowa dla Rochów to Twardocice.Armenruhe (dosłownie - Marny Odpoczynek, dziś Rochów, w 1420 r. Armerwe, Armrwe) i Nowy Rochów czyli Feldhäuser (Domy na Polu - dziś Zielonki), te wioski otrzymały swoje nazwy od pielgrzymek, które w dawnych czasach odbywały się, zarówno na, w pobliżu leżący tutaj szczyt Świątek nazywany, jak i do kościoła w tzw. Haynwalde (Choiniec). W miejscu gdzie teraz leży ...
Miejscowość podstawowa dla Rochów to Twardocice.
Armenruhe (dosłownie - Marny Odpoczynek, dziś Rochów, w 1420 r. Armerwe, Armrwe) i Nowy Rochów czyli Feldhäuser (Domy na Polu - dziś Zielonki), te wioski otrzymały swoje nazwy od pielgrzymek, które w dawnych czasach odbywały się, zarówno na, w pobliżu leżący tutaj szczyt Świątek nazywany, jak i do kościoła w tzw. Haynwalde (Choiniec). W miejscu gdzie teraz leży Rochów gromadzili się utrudzeni pielgrzymi, aby odpocząć po podróży i nabrać nowych sił do dalszej wędrówki na kolanach promenadą pod górę i na szczyt wpełzając.
Dobra rycerskie Rochów, są niemal w równej odległości (1 1/2 mili) od Lwówka i Złotoryji, między Świątkiem i Ostrzycą Proboszczowicką położone, zostały pierwszy raz w roku 1390, w dokumencie miasta Złotoryja wspomniane, że należały w tamtym czasie do familii von Hochberg. Od 1506 do 1719 r. znajdują się w nieprzerwanym posiadaniu rodziny von Mauschwitz. W następującej kolejności: Siegismund (1579 - 1597), Caspar (1597 - 1603), Joachim (1603 - 1634), Maximil (1634 - 1666). Karl Siegmund (Carl Siegismund 1680 - 1713) w 1705 r. buduje 19 domów, nazywanych Domy na Polu lub Nowy Rochów leżące obok Starego Rochowa, który różnił się od tego pierwszego, że korzystał ze specjalnych swobód. Od 1713 do 1716 r. wsie należały do Joachima Friedricha, a w 1718 przeszły pod zarząd Maximiliana z Mauschwitz. W 1719 r. wszystko zostaje zakupione przez pana Ernsta Konrada barona von Braun z Soboty. W 1724 dobra zostają sprzedane Ottonowi Konradowi baronowi z Hohberg, w 1737 przechodzą na jego syna Karla Mikołaja barona z Hohberg. W 1740 r. wszystko przeszło na małżeństwo, w którym to siostra (Karola Mikołaja) panienka Charlotte Elisabeth baronessa z Hochberg (*1724 - †20.10.1748) wyszła za pułkownika Emmanuela Vi(t)zthum z Eckstädt (*4.03.1711), który w 1780 r. zamek zbudował na miejscu dawnego dworu. On zmarł w (4.06.)1782 nie pozostawiając żadnych dzieci (Charlotta † 21 lat; zamężna Zofia † 24 lata), ale był jego brat pan Christian Ernst Friedrich z Vitzthum i Eckstädt (*21.06.1725 w Woitsdorf, † 1794; działał w wolnomularstwie, był Wielkim Mistrzem, mieszkał w Radoszycach), którego dwóm małoletnim synom należał się spadek z klauzulą, że po uzyskaniu pełnoletności losowanie powinno zdecydować na kogo przejdzie majątek Rochów z przyległościami, a kto obejmie Woitsdorf (Wojciechów); lecz wszystko wciąż jest pod okiem ich ojca. Całość stanowi łącznie z Domami w Polu i Starym Rochowem: 1 dworski budynek mieszkalny,1 dom katolicki, inaczej kaplica, folwark, plebania, szkolny budynek, 9 chłopów (kmieci), 2 wolnych ogrodników, 8 omłóckowych ogrodników, 18 wolnych chałupników, 123 zagrodników, młyn wodny, wiatrak, karczma, kuźnia, 4 innych chałupników, wszystko razem wziąwszy 172 domy z paleniskiem i 689 mieszkańców. Następnie Rzeszy hrabia zur Lippe w 1801r. zostaje właścicielem dóbr Rochowa poprzez zakup, po nim dziedziczy Hrabina von der Lippe = Bisterfeld. Po odsprzedaniu dziedzicem dóbr zostaje ziemianin Peisker, po czym w roku 1850 przez Guido von Spangenberga, zostają zakupione.

Fragment książki Johanna F. Trampa ,,Beytrage zur beschreibung ...
    Tekst z książki, przekład własny:Rochów, wieś, rejencja legnicka, ...