Ogródek jordanowski

Kinderspielplatz, plac zabaw

Nie istnieje

Ogródek jordanowski istniał przy serpentynie ul. J. Piłsudskiego prowadzącej z pl. Tuwima w stronę Nowego Miasta. Początkowo, co widać na przedwojennych pocztówkach, po wybudowaniu serpentyny założono w tym pochyłym miejscu kilka ogródków. Później pochylenie zlikwidowano, teren wyrównano i urządzono tu plac zabaw dla dzieci (Kinderspielplatz). Składały się na niego trzy tarasowo położone place, dwa owalne z piaskownicami i jeden środkowy, kolisty z prawdopodobnie niewielką fontanną na środku. Wokół ...
Ogródek jordanowski istniał przy serpentynie ul. J. Piłsudskiego prowadzącej z pl. Tuwima w stronę Nowego Miasta. Początkowo, co widać na przedwojennych pocztówkach, po wybudowaniu serpentyny założono w tym pochyłym miejscu kilka ogródków. Później pochylenie zlikwidowano, teren wyrównano i urządzono tu plac zabaw dla dzieci (Kinderspielplatz). Składały się na niego trzy tarasowo położone place, dwa owalne z piaskownicami i jeden środkowy, kolisty z prawdopodobnie niewielką fontanną na środku. Wokół tarasów ustawiono ławeczki i nasadzono sporo drzew i krzewów. W latach 60.-70. XX w. na dawnym placu zabaw funkcjonował ogródek jordanowski. Obecnie część dawnych tarasów to zarośnięte nieużytki a na drugiej części mieści się parking dla osób przyjeżdżających do pobliskiej kliniki weterynaryjnej.

Fajna stara pocztówka ze słynną serpentyną
    Ładna serpentyna ulicy J.Piłsudskiego.