Pomniki Konstantego Rokossowskiego (dawne)

Pierwszy pomnik ufundowano dla uczczenia 10 rocznicy śmierci Konstantego Rokossowskiego, marszałka ZSSR i Polski. Projektantem i realizatorem pomnika był artysta Zbigniew Frąckiewicz. Na prostokątnym granitowym cokole ze szczeliną w środku umieszczono dużą odkrytą głowę z brązu. Pomnik usytowany został w reprezentacyjnymn miejscu naprzeciw głownego wejścia do Domu Oficera PGWAR (obecnie siedziba Kurii Legnickiej). Uroczystość odsłoniecia monumentu zorganizowano z okazji obchodów 60. rocznicy powstania ...
Pierwszy pomnik ufundowano dla uczczenia 10 rocznicy śmierci Konstantego Rokossowskiego, marszałka ZSSR i Polski. Projektantem i realizatorem pomnika był artysta Zbigniew Frąckiewicz. Na prostokątnym granitowym cokole ze szczeliną w środku umieszczono dużą odkrytą głowę z brązu. Pomnik usytowany został w reprezentacyjnymn miejscu naprzeciw głownego wejścia do Domu Oficera PGWAR (obecnie siedziba Kurii Legnickiej). Uroczystość odsłoniecia monumentu zorganizowano z okazji obchodów 60. rocznicy powstania Armii Radzieckiej. Pomnik w tej formie artystycznej wywołał kontrowersje wśród Polaków i oficerów radzieckich i został zastąpiony nowym, spiżowym wzniesionym w 1987 r. według projektu art. plastyka Augusta Dyrdy z Tych. Przedstawiał na planie amerykańskim ,,marszałka dwóch narodów'' w radzieckim mundurze ze wstęgą orderu Virtuti Militari i buławą marszałkowską. Monument po interpelacjach radnych o usunięciu symboli ,, sowieckiej dominacji'' został 20.X.1992 r. zdemontowany. Po kilku latach popiersie przejął Michał Sabadach do swojego prywatnego Muzeum Pamiątek po Armii Radzieckiej w Uniejowicach - .

Za: Czesław Kowalak Pomniki i tablice pamiątkowe w Legnicy po II wojnie światowej, Legnica 2012.

Dawniej pl. Przyjaźni Polsko-Radzieckiej dzisiejszy skwer Orląt ...