Kamienica nr 11
Okręgowy Urząd Miar we Wrocławiu Wydział Zamiejscowy w Legnicy

Nazwa

ul. Stefana Batorego

Dawniej

Gneisenau Strasse

Stefana Batorego,16 I 1946-zmiana nazwy w ramach repolonizacji. Długość ulicy-337 metrów. August Wilhelm Anton Graf Neidhardt von Gneisenau (1760–1831), feldmarszałek pruski; szef sztabu Blüchera w bitwie pod Waterloo; jeden ze zwycięskich dowódców w bitwie nad Kaczawą (26 VIII 1813). Stefan Batory (1533–1586), książę siedmiogrodzki, król Polski (od 1576). Wybitny władca,zwycięskie wojny z Moskwą (1578-1582),założyciel Akademii Wileńskiej,skuteczne reformy wojskowe i społeczne. Źródło:Maciej Szczęsny ...
Stefana Batorego,16 I 1946-zmiana nazwy w ramach repolonizacji. Długość ulicy-337 metrów. August Wilhelm Anton Graf Neidhardt von Gneisenau (1760–1831), feldmarszałek pruski; szef sztabu Blüchera w bitwie pod Waterloo; jeden ze zwycięskich dowódców w bitwie nad Kaczawą (26 VIII 1813). Stefan Batory (1533–1586), książę siedmiogrodzki, król Polski (od 1576). Wybitny władca,zwycięskie wojny z Moskwą (1578-1582),założyciel Akademii Wileńskiej,skuteczne reformy wojskowe i społeczne. Źródło:Maciej Szczęsny Juniszewski ,,Nazwy ulic i placów Legnicy'', Legnica 2000. [Kosa25]

Modernistyczna kamienica na rogu ul. Głowackiego i Batorego w ...
    Budynek przy ul. Chojnowskiej 111 - widok od strony północnej.Po ...