Pałac Ujeździec

Schloss Geseß

1595 r.

Istniejący dwór (potocznie zwany pałacem) został zbudowany w 1595 r. w stylu renesansowym dla biskupa Andrzeja von Jerina. Prawdopodobnie, w Ujeźdźcu, już wcześniej istniała siedziba związana ze wzmiankowanymi w 1444 r. systemami obronnymi. XVI wieczny dwór uległ dwóm zasadniczym przebudowom: w 1 poł. XIX w. dobudowano skrzydło od północy, w 1877 r. został gruntownie przebudowany w stylu neobarokowym, z wnętrzami zaaranżowanymi ...
Istniejący dwór (potocznie zwany pałacem) został zbudowany w 1595 r. w stylu renesansowym dla biskupa Andrzeja von Jerina. Prawdopodobnie, w Ujeźdźcu, już wcześniej istniała siedziba związana ze wzmiankowanymi w 1444 r. systemami obronnymi. XVI wieczny dwór uległ dwóm zasadniczym przebudowom: w 1 poł. XIX w. dobudowano skrzydło od północy, w 1877 r. został gruntownie przebudowany w stylu neobarokowym, z wnętrzami zaaranżowanymi w duchu neogotyckim. Murowany, otynkowany, założony na planie kwadratu z prostokątnym skrzydłem od północy. Trójkondygnacyjny nakryty ceramicznym dachem czterospadowym. W centrum połaci dachowych umieszczono facjaty o ozdobnych, neobarokowych, bogato dekorowanych szczytach ze spływami wolutowymi.
Na szczególną uwagę zasługuje renesansowa płyta wmurowana w ścianę pałacu, znajdująca się w ganku wejściowym.
Źródło Gmina Paczków

Ujeździec, pałac, fragment wsi, kościół i szkoła.