Budynek nr 1-5
Urząd Pocztowy

Nazwa

ul. Baudouina de Courtenay

Dawniej

Adolf-Kessel-Str.

Wiele kłopotów przysparzała pisownia nazwiska wprowadzonego już w 1945 r. patrona ulicy Boduena. Na planie miasta napisano Jana Boduena, a w dokumentach - Jana Boduena de Courtenay. Patronem tym jest zmarły w 1929 r. wybitny polski językoznawca – Jan Baudeuin de Courtenay, prawdopodobnie stryj Kazimierza Baudeuin de Courtenay, byłego profesora Liceum im. Kasprowicza (dla uczniów – „Beduina”). W nazwie ulicy słusznie przyjęto krótką, spolszczoną pisownię tego nazwiska, natomiast ...
Wiele kłopotów przysparzała pisownia nazwiska wprowadzonego już w 1945 r. patrona ulicy Boduena. Na planie miasta napisano Jana Boduena, a w dokumentach - Jana Boduena de Courtenay. Patronem tym jest zmarły w 1929 r. wybitny polski językoznawca – Jan Baudeuin de Courtenay, prawdopodobnie stryj Kazimierza Baudeuin de Courtenay, byłego profesora Liceum im. Kasprowicza (dla uczniów – „Beduina”). W nazwie ulicy słusznie przyjęto krótką, spolszczoną pisownię tego nazwiska, natomiast główny zamęt wprowadzały wiszące przez wiele lat tablice z nazwą tej ulicy – „DE CONRTEMY BODUENA”.
Informacja z

Widok z ulicy Jana Boduena de Courtenay w Świdnicy na bramę przy ...