Klasztor Ubogich Sióstr Szkolnych de Notre Dame (dawny), ul. Warszawska, Głubczyce
Port rybacki, ul. Bosmańska, Krynica Morska

Iras (Legzol)

Jedlina-Zdrój nazwa po 1945r.

Jedlina-Zdrój, historia nadania polskich nazw po 1945r.
Aktualne nazwy miasta i jego dzielnic ujęte są w:
Dz.U. 2013 poz. 200, obow. od 28.02.2013 roku (Rozporządzenie Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 13.12.2012 roku w sprawie urzędowego wykazu nazw miejscowości i ich części):
Jedlina-Zdrój, miasto, gmina Jedlina-Zdrój, pow. wałbrzyski, SIMC: 0984025;
- Glinica, część miasta Jedlina-Zdrój, SIMC: 0984031;
- Gliniczka, część miasta Jedlina-Zdrój, SIMC: 1064315;
- Jedlinka, część miasta Jedlina-Zdrój, SIMC: 0984048;
- Kamieńsk, część miasta Jedlina-Zdrój, SIMC: 0984054;
- Pokrzywianka, część miasta Jedlina-Zdrój, SIMC: 0984060;
- Suliszów, część miasta Jedlina-Zdrój, SIMC: 1016279.

Historia nadania polskich nazw po 1945 r. dla poszczególnych miejscowości:
1. „Jedlina Zdrój”, pow. wałbrzyski, d. niem. „Charlottenbrunn” [M.P. 1946 nr 44 poz. 85, obow. od 19.05.1946 r.]. Nazwa nadana w pierwszym akcie prawnym, w grupie miast i miejscowości uzdrowiskowych.
W 1954 r. otrzymała status osiedla, a w 1967 r. przywrócono prawa miejskie (brak szczegółowych danych).

2. „Glinica”, pow. wałbrzyski, d. niem. „Lehmwasser” [M.P. 1946 nr 142 poz. 262, obow. od 16.12.1946 r.].

3. „Gliniczka” – nie ustalono okoliczności nadania takiej nazwy.

4. „Jedlinka”, pow. wałbrzyski, d. niem. „Tannhausen-Charlottenbrunn” [M.P. 1947 nr 37 poz. 297, obow. od 15.03.1947 r.].
4a. "Jedlinka" (ad/ Głuszyca), pow, wałbrzyski, d. niem. "Tannhausen" [ M. P. 1948 nr 59 poz. 363, obow. od 28.06.1948 r.].

5. „Kamieńsk”, pow. wałbrzyski, d. niem. „Steingrund” [M.P. 1947 nr 37 poz. 297, obow. od 15.03.1947 r.].

6. „Pokrzywianka” (ad/ Kamieńsk), pow. wałbrzyski, d. niem. „Nesselgrund” [M.P. 1948 nr 78 poz. 692, obow. od 08.11.1948 r.].

7. „Suliszów”, pow. wałbrzyski, d. niem. „Sophienau” [M.P. 1947 nr 37 poz. 297, obow. od 15.03.1947 r.].

*8. „Olszyniec”, pow. wałbrzyski, d. niem. „Erlenbusch” [M.P. 1947 nr 37 poz. 297, obow. od 15.03.1947 r.]. Ta miejscowość była zaliczana do miasta Jedliny-Zdroju do 1968 r. – wynika to z:
D.U. 1968 nr 21 poz. 134, obow. od 01.01.1969 r.(„Z miasta Jedliny-Zdroju wyłącza się miejscowość Olszyniec i włącza do gromady Zagórze Śląskie w tymże powiecie”. Prezes RM – J. Cyrankiewicz).
Dane wynotowane z: [Stan]

/ / /