Muzeum Pana Tadeusza

Muzeum „Pana Tadeusza” we Wrocławiu, zlokalizowane jest w kamienicy Pod Złotym Słońcem w Rynku, w jego zachodniej pierzei (tzw. „Pierzei Siedmiu Elektorów”). W skład muzeum wchodzi kamienica "Pod Złotym Słońcem", pasaż "Pod Złotym Słońcem", obydwie oficyny i kamienica nr 5 przy ul. Kiełbaśniczej.
W 2006 podjęto decyzję o remoncie generalnym kamienicy nr 6 we wrocławskim Rynku z zamiarem utworzenia w niej Muzeum. Prace remontowe rozpoczęły się w roku 2007, a w 2009 utworzona została Rada Programowa ...
W 2006 podjęto decyzję o remoncie generalnym kamienicy nr 6 we wrocławskim Rynku z zamiarem utworzenia w niej Muzeum. Prace remontowe rozpoczęły się w roku 2007, a w 2009 utworzona została Rada Programowa Muzeum „Pana Tadeusza”, w skład której oprócz dyrektora wrocławskiego Ossolineum, dra Adolfa Juzwenki, który w listopadzie 1999 roku wraz z ówczesnym prezydentem Wrocławia, Bogdanem Zdrojewskim doprowadził do przekazania Zakładowi Ossolińskich oryginalnego rękopisu „Pana Tadeusza” przez dotychczasowych jego właścicieli, rodzinę Tarnowskich, weszli m.in. przedstawiciele Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Uniwersytetu Wrocławskiego, a także Muzeum Powstania Warszawskiego.

Muzeum „Pana Tadeusza” powstało z inicjatywy prezydenta Wrocławia Rafała Dutkiewicza i dyrektora Juzwenki. Na powierzchni użytkowej ponad 4 tysięcy metrów kwadratowych (17 sal wystawowych) znalazły się – oprócz ekspozycji stałej z rękopisem Adama Mickiewicza – multimedialne ekspozycje czasowe (eksponowana ma być przede wszystkim epoka romantyzmu europejskiego i polskiego), interaktywne sale edukacyjne, a także gabinety Jana i Jadwigi Nowak-Jeziorańskich oraz Władysława i Zofii Bartoszewskich, pracownie muzealne i pokój seminaryjny, a także trzy przestrzenie gastronomiczne dla zwiedzających.

Od 22 kwietnia do 2 maja trwały przedpremierowe oprowadzania kuratorskie. Oficjalne otwarcie nastąpiło 3 maja 2016r.

Strop sali na piętrze w Kamienicy Rynek 6.
    Zdjęcie wykonane z kamienicy Rynek 6. Poniżej zadaszenia pasażu ...