Dom nr 3-5 (d. browar)

Brauerei Reichwald

Na forum strony użytkownik „jacer” podał następujące informacje o przedwojennym browarze w Wałach: Brauerei J. Heider (1865), Gutsbrauerei Moritz Pringsheim (1895), Gutsbrauerei Joseph Poralla (1910 +). Na stronie można przeczytać o browarze: „Ojciec Pani Haliny zadecydował aby przeprowadzić się na majątek z obecnym numerem 3, gdyż do budynku przypisane było 7 hektarów ziemi. Było to wtedy jedno z większych gospodarstw we wsi. Minusem było położenie ...
Na forum strony użytkownik „jacer” podał następujące informacje o przedwojennym browarze w Wałach: Brauerei J. Heider (1865), Gutsbrauerei Moritz Pringsheim (1895), Gutsbrauerei Joseph Poralla (1910 +). Na stronie można przeczytać o browarze: „Ojciec Pani Haliny zadecydował aby przeprowadzić się na majątek z obecnym numerem 3, gdyż do budynku przypisane było 7 hektarów ziemi. Było to wtedy jedno z większych gospodarstw we wsi. Minusem było położenie budynku - na początku wsi, co nie dawało spokoju w przypadku grabieży. Jednak z czasem te obawy znikły. Do nowego domu należą również piwnice starego browaru pochodzące prawdopodobnie z 1830 roku. Są przypuszczenia, że korytarz browarni kończy się w miejscu obecnej Odry, za barem Róża Wiatrów. W Wałach na posesji nr 5 wisiała tablica z napisem Bier czyli piwo" (wspomnienia Haliny Kowal). Inne wspomnienia: „Rodzina Szymonów przeprowadziła się na obecną posesję numer 3 - na skraju wsi, lecz z dużym majątkiem rolnym. Okazało się że był to stary browar, lecz w 1946 roku już nie było po nim śladu. O dawnym przeznaczeniu gospodarstwa przypominała piwnica, potężna, posiadająca sklepienie łukowe, która wyposażona była w osobne wejście z zewnątrz połączone z piwnicą przejściem pod obecną drogą biegnącą przez wieś. Wymiary tego przejścia Pan Michał określił mianem "na dwa czołgi". Część piwnicy już od czasów pamiętnych Pana Michała była zasypana. Jednak sugeruje on, że większą część idzie w kierunku posesji nr 4 i skręca w prawą stronę, pod obecny sad należący do posesji nr 6. Z piwnicy jest kanał odprowadzający ścieki i wodę. Kanał biegnie aż do Odry. Prawdopodobnie bomba, która spadła na posesję nr 8 zniszczyła piwnice browaru, które sięgały aż pod tą posesje. Na długo przed wojną obecny majątek Pana Michała Szymona był częścią wielkiego folwarku, który dziś łączyłby jego posesję z posesją nr 5” (wspomnienia mieszkańca Michała Szymona).

Plan wsi Wały (niem. Reichwald) w powiecie wołowskim z zaznaczonymi ...
    Dom nr 3-5 w Wałach - dawny browar. Brauerei Reichwald.