Cegielnia

Ziegelei Reichwald

Nie istnieje

Cegielnię w Wałach uruchomiono w roku 1840. W trakcie Wiosny Ludów, w dniu 21 marca 1848 zbuntowani pracownicy cegielni wywołali rozruchy skierowane przeciwko właścicielowi cegielni (powodem były warunki pracy i płacy) i zniszczyli m.in. jego dom w Kręsku. Na początku XX wieku cegielnia w Wałach była już w pełni zmechanizowana, cegły z pieca do suszarni były transportowane kolejką wąskotorową. Piec w cegielni miał co najmniej dwie komory. Istnieją poszlaki, że w czasie II wojny światowej w cegielni ...
Cegielnię w Wałach uruchomiono w roku 1840. W trakcie Wiosny Ludów, w dniu 21 marca 1848 zbuntowani pracownicy cegielni wywołali rozruchy skierowane przeciwko właścicielowi cegielni (powodem były warunki pracy i płacy) i zniszczyli m.in. jego dom w Kręsku. Na początku XX wieku cegielnia w Wałach była już w pełni zmechanizowana, cegły z pieca do suszarni były transportowane kolejką wąskotorową. Piec w cegielni miał co najmniej dwie komory. Istnieją poszlaki, że w czasie II wojny światowej w cegielni pracowali więźniowie obozu Gross-Rosen. Zakład funkcjonował do ostatnich dni wojny. Na terenie cegielni i w pobliskim porcie pozostały duże ilości cegieł, które wykorzystano podczas odbudowy Warszawy. W związku z podjęciem decyzji o budowie stopnia wodnego w sąsiedztwie Wałów już w roku 1948 część budynków mieszkalnych dawnej cegielni została zajęta na biura, centralę telefoniczną, kantynę i domy mieszkalne pracowników przygotowujących inwestycję (badania gruntu, logistyka, planowanie budowy). Obecnie w miejscu dawnej cegielni i wyrobiska przy niej znajduje się Ośrodek Wypoczynkowo - Rekreacyjny "Wały" należący do "Rokity" z Brzegu Dolnego.
Na stronie można przeczytać wspomnienia o cegielni: "Cegielnia w Wałach Śląskich przestała pracować według Pana Michała już na początku wojny. W roku 1946 kiedy Pan Michał sprowadził się na wieś, w cegielni pozostawało bardzo duże składy cegły - była to cegła wysokiej jakości, najdroższa cegła w ówczesnych czasach. Część cegieł jest rozpoznawalna do dnia dzisiejszego - sygnowana napisem REICHWALD. Glina bardzo dobrej jakości pochodziła z wyrobiska przy cegielni. Początkowy mały staw, rozkopany ponad 3 krotnie do obecnych rozmiarów. Ok. 400x300 metrów. Obok wielkiego stawu znajdują się dwa mniejsze urobiska tworząc obecnie 3 stawy. Zasilane są one wodą z Jodłówki, gdzie wlot mieści się na małej zaporze, a kończy swój bieg w dużym basenie. Cegły produkowane w Wałach służyły na posadzki i elementy wykończeniowe. Jej właściwości również wykorzystali budowniczowie warszawscy, którzy zabrali pozostałe składy cegieł oraz zburzyli cegielnie. Sam Pan Michał trudnił się przy przewozie cegieł na stacje kolejową w Brzegu Dolnym. Stawka za przewóz wozem cegieł to 1 zł od wozu. Hangary cegielni widoczne na mapie z 1932 roku służyły do osuszania wyrobów ceglanych, było ich około 14. Po wojnie, pozostałe suszarnie zostały przekształcone w domki pracownicze dla budowniczych elektrowni wodnej" (wspomnienia mieszkańca Michała Szymona).

Plan wsi Wały (niem. Reichwald) w powiecie wołowskim z zaznaczonymi ...
    Specjalnie dla potrzeb budowy stopnia wodnego w pobliżu pracowała ...