Cmentarz ewangelicki (dawny)
Willa nr 2

Nazwa

ul. Cmentarna

Dawniej

Friedhofstrasse

W lipcu 1914 r., tuż przed wybuchem I Wojny Światowej zmieniono podział administracyjny. Uliczka biegnąca od ul. Piastowskiej (Dierigstr.)do otwartego 15 listopada1903 r. nowego cmentarza ewangelickiego otrzymała nazwę ul. Cmentarna. Do ulicy przypisano trzy budynki. Dom nr 1 wyburzono jeszcze w latach 50. W latach 80. przed bramą cmentarną, wybudowano dwa bliźniacze domy jednorodzinne, które otrzymały numerację 6/8 i 10/12. Ulica krzyżuje się też z ulcami Jana Hempla (Fabrikstr.) i Lipową (LindenStr.). ...
W lipcu 1914 r., tuż przed wybuchem I Wojny Światowej zmieniono podział administracyjny. Uliczka biegnąca od ul. Piastowskiej (Dierigstr.)do otwartego 15 listopada1903 r. nowego cmentarza ewangelickiego otrzymała nazwę ul. Cmentarna. Do ulicy przypisano trzy budynki. Dom nr 1 wyburzono jeszcze w latach 50. W latach 80. przed bramą cmentarną, wybudowano dwa bliźniacze domy jednorodzinne, które otrzymały numerację 6/8 i 10/12. Ulica krzyżuje się też z ulcami Jana Hempla (Fabrikstr.) i Lipową (LindenStr.). Po północnej stronie ulicy pod koniec lat 80. wybudowano ciąg drewnianych, prywatnych pawilonów handlowych, które otrzymały nr 2a. Jednak po 2004 r. przestały być potrzebne i były sukcesywnie opuszczane i rozbierane. Ostatnie zlikwidowano wiosną 2014 r. /SyG/

Ul. Cmentarna, widok z ul. Piastowskiej.
    Ul. Cmentarna od skrzyżowania z ul. Hempla i ul. Lipową, w kierunku ...