Przeprawa promowa Smolne (nie istnieje)

Personenfähre Schmögerle

Nie istnieje

Przeprawa promowa przez Odrę w pobliżu znajdującej się na prawym brzegu wsi Smolne (Schmögerle) w powiecie górowskim była przeznaczona wyłącznie dla ludzi. Od przystani promowej na lewym brzegu biegła ścieżka (Fußweg) prowadząca do ówczesnej osady Wilhelminenthal (obecnie uroczysko Żmijów, nr PRNG 163874) położonej na wschodnim skraju ówczesnego kompleksu leśnego Nährschützer Wald a dalej także m.in. do pobliskiego domku myśliwskiego (Jakgdhs.) na wzgórzu Wilhelma. Na planie z 1933 roku przy przeprawie, ...
Przeprawa promowa przez Odrę w pobliżu znajdującej się na prawym brzegu wsi Smolne (Schmögerle) w powiecie górowskim była przeznaczona wyłącznie dla ludzi. Od przystani promowej na lewym brzegu biegła ścieżka (Fußweg) prowadząca do ówczesnej osady Wilhelminenthal (obecnie uroczysko Żmijów, nr PRNG 163874) położonej na wschodnim skraju ówczesnego kompleksu leśnego Nährschützer Wald a dalej także m.in. do pobliskiego domku myśliwskiego (Jakgdhs.) na wzgórzu Wilhelma. Na planie z 1933 roku przy przeprawie, od strony Smolnego, znajdował się dom przewoźnika. Obecnie nie istnieje ani dom ani przeprawa.

Przeprawa promowa przez Odrę w pobliżu znajdującej się na prawym ...