Pierwszy browar w Sobótce powstał w 1817 r. założony przez barona Ernsta von Lüttwitza. W latach 1858-59 jego syn Wilhelm von Lüttwitz rozbudował zakład i ustanowił spółkę komandytową "Gorkauer Societats Brauerei A.G.". Zmiana formy na spółkę akcyjna i pozyskanie inwestora tajnego radcy von Kulmitza pozwoliło w 1909r. na uzyskanie wydajności ok. 50000 hektolitrów piwa rocznie. Tradycje piwowarstwa w tym regionie sięgają XIV wieku co pozwoliło na produkcje piwa leżakowego, mocnego, słodowego oraz ''koźlaka'' (Jungbier), piwa sezonowego z przeznaczeniem do spożycia w maju, jesienią i na Boże Narodzenie. Browar miał oddziały w Wałbrzychu i Nowej Rudzie oraz 32 filie. Piwo z browaru serwowano w wielu lokalach, w samej Górce w restauracji ''Rosalienthal''. W 1939 r. browar zatrudniał 17 urzędników i 75 robotników. W XX w. był to jeden z największych browarów na Dolnym Śląsku. Działał pod nazwą "Gorkauer Societats Brauerei A.G.", adres: Gorkau, St.Ströbel. Po II wojnie światowej niezniszczony browar został upaństwowiony i wszedł w skład Zakładów Piwowarskich we Wrocławiu. Stopniowo ograniczano produkcję i w 1997 roku zakład zamknięto. Pod koniec działalności produkował 80000 hl. piwa rocznie. Obecnie główny budynek stoi opustoszały, a oficynę przejęła hurtownia alkoholi.
Szczególnie godnym zainteresowania miejscem była leżakownia wykuta w skale góry Ślęży, w której panowały naturalne warunki chłodnicze (Pomieszczenia miały konstrukcje przypominającą termos. Wewnątrz sal budowano dodatkowe pomieszczenia o cienkich ściankach za którymi układano lód otrzymywany ze stawu. Aby utrzymać ciągłość ''produkcji" lodu w 1898 zainstalowano maszyny zasilane prądem). Dodatkowo aby poprawić jakość wody zarządzający browarem udziałowiec tajny radca von Kulmitz polecił wykuć w górze sztolnie, które miały za zadanie zbieranie i filtrowanie wody. Przefiltrowana woda gromadziła się w ogromnych cysternach w podziemiach browaru.
Dodatkowe informacje o browarze za art. z Odkrywcy nr 115, K. Krzyżanowski, D. Wójcik, s. 3