Dom nr 1-1a
Dom nr 2-2a bliźniak

Nazwa

ul. Szramka Emila, ks.

Dawniej

Midgard Weg, Werle Winkler Weg

Pierwsza nazwa ulicy brzmiała Werle Winkler Weg. Można ją przetłumaczyć mniej więcej jako Drogę do lasku Winklera. Rudolf Winkler był jednym z właścicieli miejscowych dóbr. Na początku 1935 roku nazwę ulicy zmnieniono tak, by bardziej pasowała tematycznie do sąsiednich. Tak więc przez kolejnych dziesięć lat obowiązywała nazwa związana z mitologią nordycką - Midgard Weg. Jako Midgard (Śródziemie) określano świat zamieszkany przez ludzi, znajdujący się między piekłem i niebem.

Po wojnie patronem ulicy został ks. Emil Szramek (1887-1942), śląski duchowny katolicki. W czasie II wojny światowej więziony w kilku obozach koncentracyjnych. Ostatecznie zamordowany w Dachau 13 stycznia 1942 roku.

Południowo wschodnia część Zacisza na planie sieci kanalizacyjnej.
    Ul.Szramka. Widok od ul.Kochanowskiego w stronę ul.Czackiego.