Rzeźba Madonny

Plebania

Pffarhaus

Posesja plebanii znajduje się na wschód od kościoła, po wschodniej stronie drogi okalającej nawsie. Od strony zachodniej, odgrodzona jest od drogi drewnianym ogrodzeniem na murowanej wysokiej podmurówce, z dwiema ceglanymi bramkami. Furtka przy wejściu do plebanii zamknięta jest dwubocznie, z ostrołucznym prześwitem . Budynek plebanii posiada rozczłonkowaną ryzalitami bryłę i nakryty jest dachami dwuspadowymi. Elewacje artykułowane są ...
Posesja plebanii znajduje się na wschód od kościoła, po wschodniej stronie drogi okalającej nawsie. Od strony zachodniej, odgrodzona jest od drogi drewnianym ogrodzeniem na murowanej wysokiej podmurówce, z dwiema ceglanymi bramkami. Furtka przy wejściu do plebanii zamknięta jest dwubocznie, z ostrołucznym prześwitem . Budynek plebanii posiada rozczłonkowaną ryzalitami bryłę i nakryty jest dachami dwuspadowymi. Elewacje artykułowane są pasami gzymsowymi a okna ujęte pilastrami dźwigającymi odcinki belkowania w nadprożu.
W południowej części zagrody plebańskiej znajdują się dwa ustawione prostopadle względem siebie budynki gospodarcze. [Archiwum Państwowe we Wrocławiu, zespół: Kartografia Rejencji Wrocławskiej, sygn. II/1040].

Świdnica Polska - kościół i plebania.
    Świdnica Polska - sklep,dom sołtysa,kościół,plebania.