Most Zaleski
Willa nr 8 (1)

Nazwa

ul. Moniuszki Stanisława

Dawniej

Dahn Strasse

Obecna ulica Moniuszki biegnie od Mostu Zaleskiego do al. Paderewskiego. Powstała z początkiem XX wieku wraz z rozbudową willowego osiedla Zalesie. Jej patronem był wtedy Felix Dahn (1834-1912), pisarz i profesor prawa na Uniwersytecie Wrocławskim. Wraz z rozbudową sąsiedniego osiedla Zacisze ulicę przedłużono aż do obecnej ul. Mianowskiego (początkowo stara i nowa Dahnstr. nie były ze sobą połączone z powodu braku mostu nad Czarną Wodą). Ostatecznie w latach 30. XX wieku odcinek ulicy na Zalesiu ...
Obecna ulica Moniuszki biegnie od Mostu Zaleskiego do al. Paderewskiego. Powstała z początkiem XX wieku wraz z rozbudową willowego osiedla Zalesie. Jej patronem był wtedy Felix Dahn (1834-1912), pisarz i profesor prawa na Uniwersytecie Wrocławskim. Wraz z rozbudową sąsiedniego osiedla Zacisze ulicę przedłużono aż do obecnej ul. Mianowskiego (początkowo stara i nowa Dahnstr. nie były ze sobą połączone z powodu braku mostu nad Czarną Wodą). Ostatecznie w latach 30. XX wieku odcinek ulicy na Zalesiu nazwano Walhall Strasse, a Dahn Strasse powróciła do swej pierwotnej długości.

Po wojnie ulica otrzymała nowego patrona. Został nim Stanisław Moniuszko (1819-1872), polski kompozytor, autor pieśni, operetek i oper przesyconych patriotyzmem i polskimi motywami ludowymi. Powszechnie uznawany za twórcę opery narodowej.

Autorami powojennych domków jednorodzinnych byli Jerzy Tarnawski, Witold Lipiński, Zbigniew Bać, Marian Barski, Adam Tyczkowski. Powstały w latach 1963 - 1972. b/h/

Profesor Felix Dahn (1834-1912), niemiecki profesor prawa, pisarz ...
    Zalesie w 1913 r. Ulica Moniuszki.