Rzeka Raczyna w Trzeboszowicach

Rzeka Raczyna

Račy potok

Raczyna (czes. Račy potok) – rzeka w Czechach i w południowej Polsce, prawy dopływ Nysy Kłodzkiej. Płynie przez Sudety Wschodnie (Góry Złote, czes. Rychlebské hory), Przedgórze Paczkowskie, czes. Žulovská pahorkatina i Dolinę Nysy Kłodzkiej. Główne dopływy to: lewe - Jaworka, Czerwony Potok, Kanał Ulgi Nysy Kłodzkiej; prawe - Świdna. Miejscowości leżące nad Raczyną: Trzeboszowice, Ścibórz, Frydrychów, Otmuchów. Budując Jezioro Otmuchowskie zmieniono bieg rzeki w jej dolnym biegu. Od okolic Ściborza ...
Raczyna (czes. Račy potok) – rzeka w Czechach i w południowej Polsce, prawy dopływ Nysy Kłodzkiej. Płynie przez Sudety Wschodnie (Góry Złote, czes. Rychlebské hory), Przedgórze Paczkowskie, czes. Žulovská pahorkatina i Dolinę Nysy Kłodzkiej. Główne dopływy to: lewe - Jaworka, Czerwony Potok, Kanał Ulgi Nysy Kłodzkiej; prawe - Świdna. Miejscowości leżące nad Raczyną: Trzeboszowice, Ścibórz, Frydrychów, Otmuchów. Budując Jezioro Otmuchowskie zmieniono bieg rzeki w jej dolnym biegu. Od okolic Ściborza Raczyna płynie w sztucznym korycie między wałami kanału ulgi.
Źródło: Wikipedia