Willa prof. Alberta Neissera (dawna)

Dom nr 2

Nazwa

ul. Chopina Fryderyka

Dawniej

Leerbeutelstrasse

Ulica została wytyczona ok. 1901 roku, gdy osiedle Leerbeutel (Zalesie) nie należało jeszcze do Wroclawia (nastąpiło to w 1904 r.) Najstarsze budynku zlokalizowane przy południowym odcinku ulicy powstawały na początku XX wieku. Zabudowa bliżej ul. Wieniawskiego powstała w latach 20. i 30. ubiegłego stulecia. Ulica w całej swej przedwojennej historii funkcjonowała pod nazwą Leerbeutel Strasse. Jak łatwo się domyślić pochodziła ona od nazwy osiedla, na którym się znajdowała.

Po wojnie ulica miała dwóch patronów. Najpierw był nim Ignacy Jan Paderewski (1860-1941), wybitny pianista, kompozytor, polityk i działacz niepodległościowy, profesor konserwatorium w Warszawie. W 1951 roku nowym patronem ulicy został Fryderyk Chopin (1810-1849), uważany za najwybitniejszego polskiego kompozytora, wybitnego pianistę i czołowego przedstawiciela muzyki okresu romantyzmu na świecie. Początkowo używano spolszczonej wersji pisowni nazwiska (ul. Szopena).

Wrocław Zalesie, ul. Fryderyka Chopina (Leerbeutelstrasse) i Karola ...
    Zabudowa ul. Fryderyka Chopina.