Dawne ogródki działkowe (Schrebergärten)
Dom nr 4

Nazwa

ul. Bandtkiego Jerzego Samuela

Dawniej

Imir Weg

Dawna nazwa ulicy wywodziła się z mitologii nordyckiej. Imir (Ymir) był według niej pierwszą żywą istotą, olbrzymem, który dał życie pierwszym ludziom-gigantom. Został zabity przez Odyna i jego braci Viliego i Vé. Z jego ciała miał powstać Midgard (Śródziemie), świat zamieszkany przez ludzi.

Po wojnie patronem ulicy został Jerzy Samuel Bandtkie (1768-1835), bibliotekarz i bibliograf, filolog, oraz historyk językoznawstwa. W latach 1798-1810 nauczał we Wrocławiu języka polskiego w gimnazjum św. ...

Po wojnie patronem ulicy został Jerzy Samuel Bandtkie (1768-1835), bibliotekarz i bibliograf, filolog, oraz historyk językoznawstwa. W latach 1798-1810 nauczał we Wrocławiu języka polskiego w gimnazjum św. Elżbiety i szkole św. Ducha oraz był bibliotekarzem przy kościele św. Bernardyna. Współpracował z wydawnictwem Kornów przy publikacjach polskojęzycznych.

Powódż na "Kolonii Zacisze". Poprzednio dodał: Yahoo° - Data: ...
    Kolonia Willowa Zacisze zalana do pierwszego piętra. Okolice ul. ...