Kolejka wąskotorowa Rogów Sobócki - Stradów

Nie istnieje

Kolejka wąskotorowa Rogów Sobócki - Stradów: długość linii 7 km, rozstaw szyn 760 mm. Linia ta zaczynała się przy stacji normalnotorowej w Rogowie Sobóckim i biegła wzdłuż polnej drogi na północ. Przecinała szosę Świdnica Wrocław a następnie teren obecnego lotniska w Mirosławicach. W dalszym biegu przecinała drogę Mirosławice - Czerńczyce a potem drogę Czerńczyce - Zachowice, by zakończyć swój bieg przy cegielni w Stradowie. Dokładny przebieg linii oznaczony jest na planie z 1913 roku. Na późniejszym ...
Kolejka wąskotorowa Rogów Sobócki - Stradów: długość linii 7 km, rozstaw szyn 760 mm. Linia ta zaczynała się przy stacji normalnotorowej w Rogowie Sobóckim i biegła wzdłuż polnej drogi na północ. Przecinała szosę Świdnica Wrocław a następnie teren obecnego lotniska w Mirosławicach. W dalszym biegu przecinała drogę Mirosławice - Czerńczyce a potem drogę Czerńczyce - Zachowice, by zakończyć swój bieg przy cegielni w Stradowie. Dokładny przebieg linii oznaczony jest na planie z 1913 roku. Na późniejszym planie (1937) już jej nie ma.

Plan kolejki wąskotorowej łączącej cegielnię w Stradowie koło ...
    Widok na dawny tor kolejki wąskotorowej która biegła w stronę ...