Biblioteka Publiczna im. Wiesława Sautera - Izba Pamiątek Regionalnych

Biblioteka Publiczna im. Wiesława Sautera z Izbą Pamiątek Regionalnych w Babimoście znajduje się przy pl. Powstańców Wielkopolskich nr 9 w Babimoście (faktycznie budynek położony jest blisko ul. Stanisława Moniuszki). W dniu 28 listopada 1947 roku Miejska Rada Narodowa w Babimoście wydała zalecenie kierownikowi szkoły podstawowej by doprowadził do powstania biblioteki publicznej. Podobne działania inspirowała Gminna Rada Narodowa w Babimoście. W wyniku tych działań w roku 1949 uruchomiono wypożyczalnię ...
Biblioteka Publiczna im. Wiesława Sautera z Izbą Pamiątek Regionalnych w Babimoście znajduje się przy pl. Powstańców Wielkopolskich nr 9 w Babimoście (faktycznie budynek położony jest blisko ul. Stanisława Moniuszki). W dniu 28 listopada 1947 roku Miejska Rada Narodowa w Babimoście wydała zalecenie kierownikowi szkoły podstawowej by doprowadził do powstania biblioteki publicznej. Podobne działania inspirowała Gminna Rada Narodowa w Babimoście. W wyniku tych działań w roku 1949 uruchomiono wypożyczalnię książek w Babimoście, Podmokłych Małych i Starym Kramsku. Miejską Bibliotekę Publiczną w Babimoście uroczyście otwarto w dniu 7 lutego 1950 roku o godz 17.00 w Domu Ludowym przy ul. Świerczewskiego 2 (ob. Piłsudskiego). Do Miejskiego Domu Kultury przy pl. Powstańców Wielkopolskich bibliotekę przeniesiono w roku 1962. Pełna historia dostępna jest na stronie .

Biblioteka Publiczna im. Wiesława Sautera z Izbą Pamiątek Regionalnych ...
    Wejście do Biblioteki Publicznej im. Wiesława Sautera z Izbą Pamiątek ...