Cmentarz ewangelicki (dawny)

Istnieje częściowo

Dawny cmentarz w Starym Jaromierzu znajduje się po zachodniej stronie głównej drogi, naprzeciw remizy strażackiej. Jeszcze w 2015 roku cmentarz był mocno zarośnięty. Pośród drzew z trudem można było trafić na pozostałości nagrobków i kutych zardzewiałych płotków otaczających niegdyś miejsca pochówku. W listopadzie 2017 roku przy cmentarzu postawiono tabliczkę pamiątkową o treści: "Ocalić od zapomnienia... Cmentarz ewangelicki do roku 1945. Stary Jaromierz, listopad 2017 r.". Obecnie (maj 2020) teren ...
Dawny cmentarz w Starym Jaromierzu znajduje się po zachodniej stronie głównej drogi, naprzeciw remizy strażackiej. Jeszcze w 2015 roku cmentarz był mocno zarośnięty. Pośród drzew z trudem można było trafić na pozostałości nagrobków i kutych zardzewiałych płotków otaczających niegdyś miejsca pochówku. W listopadzie 2017 roku przy cmentarzu postawiono tabliczkę pamiątkową o treści: "Ocalić od zapomnienia... Cmentarz ewangelicki do roku 1945. Stary Jaromierz, listopad 2017 r.". Obecnie (maj 2020) teren dawnego cmentarza jest wyczyszczony z "nadmiarowych" drzew, krzewów. W łatwy sposób można dotrzeć do dawnych nagrobków.

Przystanek autobusowy w Starym Jaromierzu (powiat zielonogórski). ...
    Dawny cmentarz w Starym Jaromierzu (powiat zielonogórski). Na ...