Wnętrza willi

Zasadnicza Szkoła Zawodowa i Liceum Ogólnokształcące

Willa Adelajdy, wdowi dom, dom wdów

Z architektem Schinkelem badacze wiążą projekt willi Adelajdy (z ok. 1840 r.) wzniesionej w pobliżu zamku. Nazwa została zapewne nadana na cześć pierwszej żony właściciela Siedliska Heinricha Carla Wilhelma czyli Adelheid zu Pappenheim (1797-1849), nawiasem mówiąc córki Lucie, żony księcia Pückler-Muskau (z Mużakowa). Później willa służyła księżnym - wdowom. Po śmierci małżonka księcia Heinricha Carla Wilhelma (zmarł 14 lipca 1864 r.) mieszkała w niej do śmierci w roku 1887 jego druga żona Alma ...
Z architektem Schinkelem badacze wiążą projekt willi Adelajdy (z ok. 1840 r.) wzniesionej w pobliżu zamku. Nazwa została zapewne nadana na cześć pierwszej żony właściciela Siedliska Heinricha Carla Wilhelma czyli Adelheid zu Pappenheim (1797-1849), nawiasem mówiąc córki Lucie, żony księcia Pückler-Muskau (z Mużakowa). Później willa służyła księżnym - wdowom. Po śmierci małżonka księcia Heinricha Carla Wilhelma (zmarł 14 lipca 1864 r.) mieszkała w niej do śmierci w roku 1887 jego druga żona Alma Luise von Fircks (1822-1887). Obecnie w budynku ma swoją siedzibę Zasadnicza Szkoła Zawodowa i Liceum Ogólnokształcące (wchodzą w skład Zespołu Placówek Oświatowych w Siedlisku).
/Petroniusz w oparciu o publikację "Siedlisko poprzez wieki, Andrzejewski T., Kula M., Fundacja Karolat, Siedlisko 2014/

Zamek w Siedlisku.
    Zamek